søndag 25. oktober 2009

Picasa- Øvingsoppgave

Å leke med bilder kan være både spennende og kjekt. Picasa er et bildebehandlingsprogramm som lar deg utforske litt om hvordan bilder kan få forskjellig mening og uttrykk, ved hjelp av beskjæring og diverse effekter.

På dette bildet har jeg brukt beskjæring. Før beskjæringen viste bildet begge personene i helfigur. For å få frem hovedmotivet- ansiktsuttrykkene, valgte jeg å beskjære bildet kraftig.








Her er og et bilde hvor jeg har beskjært kraftig for å kun fokusere på ansiktet.
Før beskjæring:








Etter beskjæring:













Det neste bildet, har jeg tatt i bruk sort/hvit effekten. Målet her var å få frem øynene bedre. Sort/ hvit effekten gjør at bildet blir mer inntenst, noen jeg ser på som spennende.












Enkelte bilder kan bli til utrolige blikkfang. Dette bildet ble tatt en regnfull sommerdag. Man tenker ikke over det til vanlig, men her ser man tydelig og på en nydelig måte regnet og dråpene som omringer bærene. Dette bildet liker jeg utrolig godt- lett og hvile øynene på. Jeg har lagt til litt ekstra skarphet og skyggelegging for å få ekstra godt frem regnet og dråpene.











Synes ikke det var like enkelt å få til dette med tredelsregelen og få frem akkurat slik jeg ønsket det. Har brukt ett speilreflekskamera på dette bildet. Motivet stod opprinnelig midt på bildet (og hele motivet er to skåler oppi hverandre). Tanken var å få frem lyset og en annen dybde i bildet.













Fant dette bildet på nettet.






Et nydelig bilde som jeg nesten forelsket meg i. Speiling er et viktig stikkord her. Speilingen gir den som ser på bildet en mulighet til å drømme seg bort. Fotografen har fått frem lyset på en flott måte. Måten lyset treffer i bildet, gir det dybde. Føler samtidig at der sikkert er mange flere detaljer som burde vært nevnt, men pga litt liten kompetanse på temaet velger jeg å nevne, speiling,lyssetting og dybde.


Etter å ha prøvd ut forskjellige behandlingsmåter i Picasa, føler jeg at beskjæring, bruk av kontraster og sort/hvitt effekter er der jeg fikk til de beste bildene. Synes bildet av bærene hvor kontrasten fra det skarpe til det skyggelagte var ett av de beste. Sort/hvitt bildet gikk fra å være helt enkelt til noe litt nysgjerrig. Dette på grunn av hvordan øynene kom frem etter fargebehandlingen. Ellers synes jeg at alt innenfor Picasa er spennende og dette programmet vil i alle høyeste grad bli brukt i fremtiden.

torsdag 8. oktober 2009

Digitale tekster - plagiat

Jeg skulle så gjerne ønske at elevene kunne få mye mer tid foran datamaskinen. På skolen hvor jeg jobber har ikke elevene særlig stor tilgang til data, dette medfører at problemet med plagiat i skolen ikke er til stede i det hele tatt. Jeg jobber på 3.trinn og av det jeg vet, er ingen av elevene opptatt med tekster på data, her går det mest i spill.

Digitale tekster er og vil være fremtiden. Når det gjelder elevarbeid, da tenker jeg at for å unngå eventuell plagiat, er det utrolig viktig at elevene har fått god opplæring i dataskikk. Dette for å synliggjøre for elevene hvor viktig og samtidig farlig internett kan være. Klarer man å forhindre at dette skjer – noe som kanskje er lite sannsynlig… vil gleden av å skrive digitale tekster bli større.

Jeg vil ”henge meg litt på” det Anne Lise har skrevet i sin blogg. Ser at hun forteller litt om sin kommune og hvilke tiltak skolen gjør for å holde seg oppdatert. Der hvor jeg jobber, har vi heller ikke vært utsatt for disse type problemer og jeg er enig i at problemet er nok mye større i ungdomskolen og i den videregående skolen. Hun nevner også ”klipp og lim”. For at en slik måte skal fungere, mener jeg at viktigheten ligger i (som jeg har skrevet tidligere) hvordan dataundervisnigen blir lagt opp. http://annelisedkl.blogspot.com/

Læringsressurser

Jeg jobber på 3.trinn og bruker stort sett læringsressursene som finnes til læreverkene som vi bruker på trinnet. Dette er blant annet;
Tuba Luba i norsk. Usikker på hvor landskjent dette norskverket er (skrevet av Emma Spørstøl fra Ålesund). Kan vel trygt si at denne læringsressursen tar i bruk hypertekstualitet, hvor brukeren (eleven) trygt kan reise gjennom nettsiden og bestemme veien selv. http://www.tubaluba.no/

I matematikk er det Multi som gjelder. Dette er en nettside som tar i bruk både hypertekstualitet, interaktivitet og multimodalitet. Her blir du trygt ført inn i Multi sin verden av spennende aktiviteter som følger arbeidsboken. Du velger selv hva og når du vil gjør de forskjellige oppgavene og samspillet mellom maskin og bruker fungerer fint. http://www.gyldendal.no/multi/multi%201/

I NSM har vi tatt i bruk Cumulus, dette er ett læreverk for både naturfag og samfunnsfag. Her er hypertekst, interaktivitet og multimodalitet tatt i bruk. Det er lett og finne frem og programmet gir klare beskjeder til bruker for hva som skal skje og hvilke valg bruker har. http://www.lokus123.no/?marketplaceId=4785166&languageId=1&siteNodeId=4785305

I engelsk kjører vi Scoop. Dette er en nettside som jeg ikke har vært mye innom, men burde, med tanke på at det er bra side. En enkel side å ta seg frem på og brukeren (eleven/læreren) vil føle seg trygg. http://scoop.samlaget.no/

fredag 2. oktober 2009

Pinlig berørt

Har du selv, eller noen du kjenner vært utsatt for situasjoner der en har "ledd av" manglende teknisk kompetanse?

På min arbeidsplass sliter vi til tider med å hoste opp nok datamaskiner til personalet. Jeg jobber på en skole hvor enheten for spesialkompetanse er enorm og det samme er bruk av pc. Jeg har siden ungdomstiden vært opptatt av å lære meg å ta i bruk forskjellige digitale hjelpemiddel.
Før jeg fortsetter skal det sies at jeg ikke er dataansvarlig på min skole, om jeg blir det etter å ha tatt dette faget er ett annet spørsmål…

Mange av mine kollegaer er i samme aldersgruppe som mine foreldre, dette betyr ikke nødvendigvis at de ikke har digital kunnskap, men skille er stort mellom ferdighetene deres. I det daglige får jeg diverse datatekniske spørsmål fra denne gruppen kollegaer. Mange ganger opplever jeg at deres reaksjon etter at de har fått hjelp er ”huff, så banalt… dette burde jeg jo ha klart selv!”. Mange ganger tenker jeg at hadde de bare satt av litt mer tid til å kunne sette seg inn i verktøyet og øve litt. Det skal ikke så mye til før man har skjønt teknikken/ programvaren!

Det skal ikke alltid være enkelt i denne tekniske og digitale verden. Her om dagen hadde en av mine kollegaer lagt opp en undervisningstime hvor blant annet en film skulle vises. De fleste ruller inn tv`n og setter i stikkontakten. Trykker ”on” og er i gang. Slik gikk det ikke her. Min kollega ble noe stresset da ingenting ville fungere. Hun fortalte at hun nettopp hadde satt i nye batteri i fjernkontrollen og sjekket at alle ledninger var riktig koblet. Mange ville nok her at først sjekket over en ekstra gang at ledningene faktisk var riktig koblet for deretter å se etter andre feil. I stedet tok jeg fjernkontrollen og fjernet dekselet for batteriene og hva fikk jeg se da… jo batteriene var satt feil vei (skal ikke alltid være enkelt med + og -). Det skulle altså ikke mer til for å løse saken. Min kollega ble pinlig berørt over mangelende teknisk kompetanse...;), men skjønte fort at veien for å finne eventuelle feil ikke nødvendigvis er den mest tekniske, men ganske enkelt den mest banale…

I dagens skole kan man fort føle seg litt ”utenfor” om man ikke har den grunnleggende kunnskapen innenfor den digitale verden. Dette fører ofte til at foreldregenerasjonen (jeg er 80 modell) ligger noen steg bak den digitale utviklingen. Selvsagt er det mange som er fullstendig oppdatert og nesten ”ler” av min generasjon, men dette skyldes gjerne en spesiell interesse for emnet.