mandag 14. februar 2011

Design 2

Jeg ble vist ikke helt ferdig med oppgavene til webdesign leksjonen. En av de siste oppgavene gikk ut på å forkorte en tekst uten at hovedpoenget ble borte. Teksten måtte jeg lese noen ganger før jeg var klar til å forkorte den.

Oppgave 10: Forkortelse av tekst.

Tekst før redigering:

Endre bredden på kolonner
Nå er jeg sikker på at du husker frå innledningskapitlet vårt at kolonne er den stolpen som går nedover på regnearket. (Rad går bortover.;-) Er du blant dem som liker lange overskrifter på kolonner? Kanskje er det vanskelig å forkorte det du skriver? Når du skriver mye vil du trolig oppdage at du ikke alltid får plass til teksten i kolonnen. I Excel har du muligheten til å gjøre mange spennende valg. Du kan for eksempel endre bredden på kolonnene. Dette kan du selvfølgelig gjøre på mange forskjellige måter. En måte som en av sekretærene våre alltid bruker er å la markøren stå i den aktuelle cella, deretter går hun til valg på menylinja. Her velger hun Format, det fører til at hun får ned en rullegardin der hun velger kolonne, og til slutt klikker hun på Beste tilpasning. Det hun vet at hun oppnår da, er at kolonnen tilpasser seg og hun får akkurat nok plass til den lengste kolonneteksten i kolonnen. En annen måte som bror min bruker er å sette musepekeren mellom to kolonnetitler, for eksempel mellom kolonne C og D, det han oppnår da er at musepekeren endrer fasong og han tar tak og drar slik at kolonnen blir bredere eller smalere, alt etter hva han ønsker for kolonnen. Den siste metoden vi skal ta for oss her, er den jeg personlig foretrekker, jeg dobbeltklikker på streken mellom to kolonnetitler, og får da som resultat at kolonnen selv justerer seg etter beste tilpasning. Det er i grunnen nok å presentere tre metoder, men det er helt i orden om du finner din egen metode for å endre kolonnebredden. Ha en så god dag som mulig!

Tekst etter redigering:

Endre bredden på kolonner
Fra innledningskapitlet snakket vi om kolonne og rad, henholdvis nedover og bortover på regnearket. Lange overskrifter kan være utfordrende og forkortelser blir vanskelig. Hvordan få plass til all tekst i kolonnen?
Med bruk av Exel får mange muligheter. Slik kan du endre størrelsen på kolonnen:
 Stå med markør i aktuell celle, velg ”valg” på menylinjen, deretter ”format” og ”kolonne”, til slutt klikk ”beste tilpassning”.

 Sett musepekeren mellom to kolonnetitler (eks. C og D), pekeren endrer da fasong og du drar i ønsket retning, smalere/bredere.

 Dobbelklikk på streken mellom to kolonnetitler, kolonnen justerer seg automatisk.

 Eller du finner din egen måte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar