søndag 6. februar 2011

Samarbeid og lydproduksjon 2

Opptak, stemmebruk og lagring av lydopptak har stått i fokus denne uken. Vi har jobbet mye med å få ned et manus. Den røde tråden var en viktig nøkkel og ikke minst god flyt. Jeg kan av den siste ukens erfaringer konstantere at arbeid med radio og lyd ikke er enkelt. Hvordan stille de riktige spørsmålene og ikke minst å lære seg god teknikk på stemmebruk. I kompendiet om mediedesign skildrer Eide og Nyre hvordan alt fra frukter, musikk og stemmebruk kan fortelle ei historie uten at du får se noe. Men de sier oss at alt av håndverk som gjøres for lage et innslag må ha et grunnleggende felles mål: Å skape innleving hos dei som høyrer og ser på, og få dei til å vere med.(Edie og Nyre 2004:14)

Vi er tre på gruppen og fordelingen av roller gikk fint, det var vel slik her som det er mange andre steder, noen vil helst ha og noen vil helst ikke ha. Dette ikke noe problem for oss og etter siste opptak virker det som vi er alle trygge i rollene våres.

Men veien fram til et ferdig manus har skapt på enkelte problemer. Både gjennom dette studiet og gjennom DKL 101 og 102 har vi brukt Google dokument som skriveverktøy. Google dok har gitt oss noen uheldig utfordringer denne uken, da spesielt med tanke på tilgang. Man er jo klar over at hos mange gratis verktøy vil det dukke opp små problem. Men vi er ei gruppe som er flinke til å improvisere og hjelpe hverandre, så alt gikk heldigvis bra til slutt.

Kjell skrev i 1. leksjon om Lydproduksjon at vi måtte være forberedt på at noen ville få problemer med å ta opp med Pamela Call Recoder. Jeg har stusset mange ganger denne uken, den ene dagen fikk jeg til å ta opptak, og neste gang jeg logget meg på skjedde det ingenting. Jeg antar at dette er svakheter med programmet, men heldigvis fikk vi tatt en del opptak fra andre maskiner.

Så morsomt og ikke minst rart det er å høre sin egen stemme på opptak, er det virkelig slik jeg høres ut for andre…? Nå går vi straks inn i den siste uken før levering av første arbeidskrav på 104. En lærerrik prosess har det vært så langt og uten å vite det sikkert, blir nok den kommende uken minst like bra.

__________________________________________________________

Eide, L og Nyre, L (2004) Radioradio- lyd i journalistikk, Oslo: Samlaget

1 kommentar:

  1. Hei Elisabeth!
    Ja, det ble noen runder med Pamela, men har lært at en må ha god tid når en skal produsere et lydopptak, samt at en bør ha flere opptak for å få til et godt sluttprodukt. Det er også viktig at innlevelsen er skapende, slik at tilhørerne føler at de er tilstede. Det er ikke alle som har denne egenskapen, men synes vi klarte det bra :))

    SvarSlett